Γεωθερμία σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και ο ρόλος της στο Βιοκλιματικό  σχεδιασμό

Γεωθερμία σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και ο ρόλος της στο Βιοκλιματικό  σχεδιασμό

Η  γεωθερμία  ως  Ανανεώσιμη  Πηγή  Ενέργειας  (ΑΠΕ)  και σε συνδυασμό με άλλες ΑΠΕ, όπως τα Φωτοβολταϊκά, μπορούν να μετατρέψουν ένα κτίριο σε ZEB (Zero Energy Building).

Αυτό συμβαίνει διότι τα γεωθερμικά συστήματα μόλις με 1 Kw μας επιστρέφουν 4 Kw για θέρμανσηκαι ψύξη δίνοντας έτσι  στο  σύστημα μας μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με απόδοση σταθερή και ίση με 400%.

Ένα σύστημα αβαθούς γεωθερμίας εκμεταλλεύεται την κλιματική επίδραση του εδάφους. Με απλά λόγια, μόλις 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της Γης το υπέδαφος έχει την ικανότητα να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, χωρίς να επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια. Αυτή η θερμοκρασία ονομάζεται αδιατάρακτη θερμοκρασία του εδάφους και αποτελεί χαρακτηριστικό της κάθε περιοχής (π.χ στην Κρήτη αυτή η θερμοκρασία κυμαίνεται από 17-210C ). Εφαρμόζοντας λοιπόν γεωθερμία για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου μας παύουμε να αλληλοεπιδράμε με τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του εξωτερικού  αέρα (π.χ αντλία θερμότητας πηγής αέρος), και απολαμβάνουμε τη θέρμη του υπεδάφους κατά τη χειμερινή περίοδο και τη δροσιά του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βασικό στοιχείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αποτελεί  το έδαφος. Έτσι η Γεωθερμία αποτελεί ιδανική επιλογή για το βιοκλιματικό σχεδιασμό μιας κατοικίας καθώς εκμεταλλεύεται την σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η γεωθερμία είναι ότι δεν αλλοιώνει την αισθητική του κτιρίου, καθώς δεν διαθέτει εκτεθειμένο εξοπλισμό όπως οι αντλίες θερμότητας πηγής αέρος. Έτσι η γεωθερμία συμβάλλει στην πλήρη εναρμόνιση του κτιρίου μας με το περιβάλλον. 

Γεωθερμική Αντλία θερμότητας
Αντλία θερμότητας πηγής αέρος

Σε σχέση με το περιβαλλοντικό αντίκτυπο  η γεωθερμία  έχει  αναγνωριστεί  ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος θέρμανσης και ψύξης κτιρίων.

Άλλες κατηγορίες κτιρίων στις οποίες ενδείκνυται η χρήση της γεωθερμίας είναι οι εξής:

    – Sustainable House

    – Passive House

Μείνετε ενήμεροι!

Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για επιδοτούμενα προγράμματα και άλλα νέα σχετικά με τη γεωθερμία εγγραφείτε στο newsletter μας.