Γεωθερμία : Η Γη μας προσφέρει  Θέρμανση και Ψύξη με εξοικονόμηση που φτάνει το 75%

Γεωθερμία : Η Γη μας προσφέρει  Θέρμανση και Ψύξη με εξοικονόμηση που φτάνει το 75%

Με τις τιμές στην ενέργεια να καλπάζουν όλοι αναζητούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα κτίριά μας με σκοπό να  μειώσουμε  το κόστος σε θέρμανση και ψύξη.  

Μήπως η γεωθερμία αποτελεί τη λύση του προβλήματος ;

Η Γεωθερμία συνιστά Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) και εκμεταλλεύεται την ενεργεία η οποία βρίσκεται αποθηκευμένη στο εσωτερικό της Γης. Ένα σύστημα αβαθούς γεωθερμίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και για κάθε 1Kwh που καταναλώνει μία γεωθερμική αντλία θερμότητας η Γη επιστρέφει 4Kwh για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού. Αυτό μεταφράζεται σε απόδοση συστήματος ίση με 400% και κάπως έτσι το σύστημα θέρμανσης-ψύξης ενός κτιρίου μετατρέπεται σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας .

Σύγκριση αποδόσεων με άλλα συστήματα θέρμανσης-ψύξης

ΕίδοςΑπόδοσηΛειτουργία
Λέβητας Πετρελαίου85%Μόνο θέρμανση
Λέβητας Φυσικού Αερίου100%Μόνο Θέρμανση
Αντλία θερμότητας Αέρος150-300%Θέρμανση-Ψύξη
Γεωθερμική Αντλία θερμότητας400%Θέρμανση-Ψύξη

Πως η γεωθερμία ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας διαδραματίζει ρόλο συστήματος θέρμανσης και ψύξης ;

Η απάντηση βρίσκεται μόλις 1,5m κάτω από τα πόδια μας, εκεί όπου η Γη έχει την ικανότητα να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία (π.χ Κρήτη 17-20οC) χωρίς να επηρεάζεται  από τις εξωτερικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας). Με αυτό τον τρόπο ένα γεωθερμικό σύστημα έχει πάντα σταθερή απόδοση και επιτυγχάνει  εξοικονόμηση έως και 75%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  μία κατοικία με μέσο όρο επιφάνειας τα 160m2  με τα κλιματικά δεδομένα της Κρήτης  μπορεί να καταναλώσει στη θέρμανση μόλις 1,80 ευρώ/ημέρα και στην ψύξη   2,50ευρώ/ημέρα.

Τα γεωθερμικά συστήματα αναγνωρίζονται ως τα αποδοτικότερα και περιβαλλοντικά καθαρότερα συστήματα θέρμανσης- ψύξης που διατίθενται στον κόσμο έως και σήμερα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας πέραν της εξοικονόμησης είναι η μακροζωία του συστήματος καθώς δεν διαθέτει εκτεθειμένο εξοπλισμό. Για παράδειγμα ένα γεωθερμικό σύστημα κλειστού τύπου έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 έτη και σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης.

Μπορεί το αρχικό κόστος εγκατάστασης να είναι μεγάλο για ένα γεωθερμικό σύστημα όμως αν αναλογιστεί κανείς τη διάρκεια ζωής του και την εξοικονόμηση που προσφέρει φτάνει στην απόσβεση του μέσα σε  5-10 έτη για μία κατοικία με μέσο όρο επιφάνειας τα 160-200m2. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ζήτηση γεωθερμικών συστημάτων στη χώρα μας έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Μείνετε ενήμεροι!

Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για επιδοτούμενα προγράμματα και άλλα νέα σχετικά με τη γεωθερμία εγγραφείτε στο newsletter μας.