Η Αβαθής Γεωθερμία συνιστά Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), εκμεταλλευόμενη την σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους. Η Γη διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ξεκινώντας από 1,5 m βάθος και για τα πρώτα 100m. Αυτή η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες (π.χ καύσωνας ή παγετός). Στην Ελλάδα αυτή η θερμοκρασία είναι 17-20OC.
Η Γεωθερμία λοιπόν μπορεί να μας προσφέρει θέρμανση και ψύξη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των Αντλιών Θερμότητας. Όπου η Αντλία θερμότητας είναι το μηχάνημα το οποίο αντλεί θερμότητα από μία πηγή στην περίπτωση της Γεωθερμίας η πηγή αυτή είναι το έδαφος και στη συνέχεια καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια μας προσφέρει Θέρμανση Ψύξη και Ζεστό Νερό Χρήσης.
Πως εφαρμόζεται η Γεωθερμία σε ένα κτίριο;
Η εφαρμογή ενός Γεωθερμικού συστήματος αποτελείται από δύο διαφορετικά μέρη όπως αυτά παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα (δεν περιλαμβάνεται το δίκτυο διανομής π.χ Ενδοδαπέδια, FANCOIL, AC, κ.α).
Στο 1ο μέρος βλέπουμε το μηχανοστάσιο το οποίο περιλαμβάνει την Αντλία Θερμότητας πηγής εδάφους και τον κυκλοφορητή, ενώ στο 2ο μέρος παρουσιάζεται το Έδαφος όπου περιλαμβάνεται ο Γεωεναλλάκτης.
Όπως διακρίνεται στην παραπάνω εικόνα ο Γεωεναλλάκτης περιλαμβάνει 6 γεωτρήσεις βάθους 100 m μέσα στις οποίες έχουν τοποθετηθεί γεωεναλλάκτες τύπου 1-U (σωλήνες πολυαιθυλενίου) μετά την τοποθέτηση των σωλήνων οι γεωτρήσεις πληρώνονται με ειδικό ένεμα και αφού γίνει η σύνδεση με το μηχανοστάσιο οι σωλήνες γεμίζουν με νερό (εάν απαιτείται και αντιψυκτικού).
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται ολοκληρωμένη η τοποθέτηση ενός γεωεναλλάκτη τύπου 1-U στη γεώτρηση.
(1) Γεωεναλλάκτης
(σωλήνας πολυαιθυλενίου)
(2) Ένεμα
(3) Έδαφος
Ένα Γεωθερμικό σύστημα κλειστού τύπου θέτει σε κυκλοφορία νερό σε ένα κλειστό βρόγχο εδάφους. Λαμβάνει την σταθερή θερμοκρασία της Γης ως πηγή θερμότητας για την Αντλία Θερμότητας με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει σταθερή απόδοση τόσο σε Θέρμανση όσο και σε Ψύξη. Συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα όπως συμβαίνει στις Αντλίες Θερμότητας Πηγής Αέρος
Ανδρέας Κουτελιδάκης
MSc Μηχανικός Ορυκτών πόρων Π.Κ.
Accredited Installer (International Ground Source Heat Pump Association)