Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τη σχέση που συνδέει τη μόνωση ενός κτιρίου με το σύστημα θέρμανσης – ψύξης, καθώς και το πως η σχέση αυτών των δύο επηρεάζει το μέγεθος, άρα και το κόστος του Φωτοβολταϊκού συστήματος.
Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνολογίες όπου ο σωστός συνδυασμός τους μπορεί να μετατρέψει ένα κτίριο σε ενεργειακά ασφαλές.
Για να κατανοήσουμε ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός αρκεί να δούμε τι μας προσφέρει η κάθε τεχνολογία:
1.Μόνωση : είναι η εξωτερική επένδυση του κτιρίου που καθορίζει την αντίσταση που προβάλει το εξωτερικό περίβλημα του στη μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του.
Τι μας προσφέρει η μόνωση;
Οι ανάγκες του κτηρίου σε θέρμανση-ψύξη λιγοστεύουν και με αυτό τον τρόπο μειώνεται το μέγεθος άρα και το κόστος του γεωθερμικού συστήματος το οποίο είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των απαιτούμενων γεωτρήσεων.
2.Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας : είναι το σύστημα θέρμανσης-ψύξης το οποίο αντλεί τη θερμότητα από μία πηγή (νερό/έδαφος) και καταναλώνοντας ρεύμα μας προσφέρει θέρμανση/ψύξη.
Τι μας προσφέρει η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας;
- Σταθερή απόδοση συστήματος (ανεπηρέαστη από μεταβολές στη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα)
- Εξοικονόμηση έως και 40% σε ρεύμα σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας πηγής αέρος
- Μακροζωία και ελάχιστο κόστος συντήρησης (δεν διαθέτει εκτεθειμένο εξοπλισμό)
- Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου άρα και το μέγεθος-κόστος του Φωτοβολταϊκού συστήματος (πολύ σημαντικό στοιχείο για εμπορικά κτίρια που δεν διαθέτουν ελεύθερη επιφάνεια για την τοποθέτηση των panels)
3.Φωτοβολταϊκό σύστημα : είναι ένα σύστημα το οποίο μετατρέπει την ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τι μας προσφέρει το Φωτοβολταϊκό σύστημα;
Ως παραγωγός ενέργειας καλύπτει τη ζήτηση των κτιρίων σε ηλεκτρική ενέργεια και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτησή του .
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα σε ένα κτίριο χωρίς μόνωση είτε σε ένα κτίριο με ενεργοβόρο σύστημα θέρμανσης-ψύξης μειώνει το λογαριασμό του ρεύματος , όμως δεν συνεισφέρει στη μείωση των απαιτήσεων σε δίκτυα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα το οποίο ωθεί την κυβέρνηση σε επιδότηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων με χρήση μπαταρίας.