Μόνωση- Γεωθερμική Αντλία θερμότητας – Φωτοβολταϊκό σύστημα

Μόνωση- Γεωθερμική Αντλία θερμότητας – Φωτοβολταϊκό σύστημα

Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τη σχέση που συνδέει  τη μόνωση ενός κτιρίου με το σύστημα θέρμανσης – ψύξης, καθώς και το πως η σχέση αυτών των δύο επηρεάζει το μέγεθος, άρα και το κόστος του Φωτοβολταϊκού συστήματος.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνολογίες όπου ο σωστός  συνδυασμός τους μπορεί να μετατρέψει ένα κτίριο σε ενεργειακά ασφαλές.

Για να κατανοήσουμε ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός αρκεί να δούμε τι μας προσφέρει η κάθε τεχνολογία:

1.Μόνωση : είναι η εξωτερική επένδυση του κτιρίου που καθορίζει την αντίσταση που προβάλει το εξωτερικό περίβλημα του στη μεταφορά θερμότητας από  και προς το εσωτερικό του.

Τι μας προσφέρει η μόνωση;

Οι ανάγκες του κτηρίου σε θέρμανση-ψύξη λιγοστεύουν και με αυτό τον τρόπο μειώνεται το μέγεθος άρα και το κόστος του γεωθερμικού συστήματος το οποίο είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των απαιτούμενων γεωτρήσεων.

2.Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας  : είναι το σύστημα θέρμανσης-ψύξης  το οποίο αντλεί τη θερμότητα από μία πηγή (νερό/έδαφος) και καταναλώνοντας ρεύμα μας προσφέρει θέρμανση/ψύξη.

Τι μας προσφέρει η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας;

  • Σταθερή απόδοση συστήματος (ανεπηρέαστη από μεταβολές στη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα)
  • Εξοικονόμηση έως και 40% σε ρεύμα σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας πηγής αέρος
  •  Μακροζωία και ελάχιστο κόστος συντήρησης (δεν διαθέτει εκτεθειμένο εξοπλισμό)
  • Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου άρα και το μέγεθος-κόστος του Φωτοβολταϊκού συστήματος (πολύ σημαντικό στοιχείο για εμπορικά κτίρια που δεν διαθέτουν ελεύθερη επιφάνεια  για την τοποθέτηση των panels)

3.Φωτοβολταϊκό  σύστημα : είναι ένα σύστημα το οποίο μετατρέπει την ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος σε  ηλεκτρική ενέργεια.

Τι μας προσφέρει το Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ως παραγωγός ενέργειας καλύπτει τη ζήτηση των κτιρίων σε ηλεκτρική ενέργεια και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτησή του .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα  σε ένα κτίριο χωρίς μόνωση είτε σε ένα κτίριο με ενεργοβόρο σύστημα θέρμανσης-ψύξης μειώνει το λογαριασμό του ρεύματος , όμως δεν συνεισφέρει στη μείωση των απαιτήσεων σε δίκτυα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα το οποίο ωθεί την κυβέρνηση σε επιδότηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων με χρήση μπαταρίας.

Μείνετε ενήμεροι!

Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για επιδοτούμενα προγράμματα και άλλα νέα σχετικά με τη γεωθερμία εγγραφείτε στο newsletter μας.