Πως ο συνδυασμός Γεωθερμίας -Φωτοβολταϊκών μηδενίζει την κατανάλωση ενέργειας

Πως ο συνδυασμός Γεωθερμίας -Φωτοβολταϊκών μηδενίζει την κατανάλωση ενέργειας

Ο Συνδυασμός Γεωθερμίας – Φωτοβολταϊκών μηδενίζει την κατανάλωση ενέργειας

Ο συνδυασμός Γεωθερμίας και Φωτοβολταϊκών μπορούν να μετατρέψουν ένα κτίριο σε  NZEB δηλαδή κτίριο  με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο συστήματα εντάσσονται στην οικογένεια των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Όμως σε ένα κτίριο χρησιμοποιούνται για διαφορετικό σκοπό:

Το Φωτοβολταϊκό έχει το ρόλο του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας (Παραγωγός)

Η Γεωθερμία έχει το ρόλο του συστήματος Θέρμανσης/Ψύξης (Καταναλωτής)

Σε αυτό το σημείο δημιουργείτε το εύλογο ερώτημα:

“Εφόσον το Γεωθερμικό σύστημα καταναλώνει ενέργεια γιατί ανήκει στην οικογένεια των ΑΠΕ;”

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα τη δίνουν οι παρακάτω πίνακες

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το Γεωθερμικό σύστημα:

  • Με μόλις 1Kw επιστρέφει 3,5-5Kw για Θέρμανση ή Ψύξη.  Διευκρινίζεται ότι το εύρος 3,5-5 δίνεται λόγω της διαφοροποίησης στην αδιατάρακτη θερμοκρασία του εδάφους η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό  της κάθε περιοχής (π.χ. Ελλάδα 16-21oC ενώ Σουηδία 8-13oC)
  • Δεν μεταβάλει την απόδοση του καθώς δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες όπως συμβαίνει στις Α/Θ πηγής αέρος ή των A/C. Επομένως η Γεωθερμία αποδίδει το ίδιο σε όλες τις κλιματικές συνθήκες  (π.χ. πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή πολύ χαμηλές).
  • Μειώνει το μέγεθος άρα και το κόστος του Φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς η απαιτούμενη εγκατεστημένη ισχύς του μειώνεται αισθητά.

Επομένως το Γεωθερμικό σύστημα ανήκει στην οικογένεια των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) διότι εκμεταλλεύεται την ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στο εσωτερικό της Γης η οποία είναι ανεξάντλητη και φυσικά καθαρή!

Μείνετε ενήμεροι!

Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για επιδοτούμενα προγράμματα και άλλα νέα σχετικά με τη γεωθερμία εγγραφείτε στο newsletter μας.